Полезно

 • Как да се предпазим от влизане с взлом през дограмата?

  През последните години ежедневно се регистрират все повече случаи на взлизане с взлом през прозореца. Обикновената дограма може да бъде лесно отворена отвън само с помощта на обикновена отвертка и то за по-малко от минута. Ето защо за повишаване сигурността и защитата на вашия дом или офис ние Ви предлагаме поставяне на противовзломен обков (security обков), особено ако става дума за помещения на по-долен етаж.

  Какво осигурява противовзломният обков?

  • Изграден от изключително здрава стомана, обковът осигурява по-голяма надеждност и сигурност за вашия дом или офис.
  • Защитата, която този обков предлага, е в най-слабите места на дограмата.
  • Осигурява се заключване в от 4 до 14 точки.
  • Осигурява защита дори и прозорците да са отворени на двуос механизъм.
  • Спира движението на целия механизъм и така дограмата не може да се отвори отвън.
  • Може да се постави на всички видове прозорци и врати.
  • Противовзломният обков може да бъде поставен, както на нова дограма, така и на вече инсталирана такава.
 • Защо се получава конденз?

  Появата на конденз е често срещано явление, особено при подмяна на стара дървена дограма с нова ПВЦ или алуминиева такава. Причината е, че дървената дограма не уплътнява добре и се получава постоянно проветряване на помещението, при което влажният въздух, както и топлината, го напускат. След монтажа на нова дограма се получава „запечатване“, непрестанното проветрение спира, влажността на въздуха се повишава и се получава конденз по най-студените повърхности – най-често стени и стъклопакети.

  Решение:

  - Проветрявайте редовно!

  - Заложете на стъклопакет с К-стъкло (нискоемисионно) или Енерджи стъкло (високоенергийно).

  - Външна топлоизолация.

  Съвети:

  - Отоплявайте редовно помещението, в което се появява конденз, като се стараете температурата в цялото жилище да е приблизително една и съща.

  - Избягвайте сушенето на дрехи в помещението.

  - Преместете цветята извън стаята с конденз.

  - Не проветрявайте мокри помещения (например бани) като отваряте вратите им. За целта използвайте вентилатори, монтирани на вентилационната шахта.

 • PVC или AL дограма да изберем?

  Има много разлики между ПВЦ и алуминиевата дограма като започнем още от материала, от който са изработени – алуминиевата е от метал, а ПВЦ дограмата – от полимер. Ето затова те имат различни технически характеристики и са подходящи за изработка на различни изделия и за различни по вид и предназначение помещения.

  PVC профилът задържа повече топлина в помещението, има отлични изолационни способности, а появата на мухъл и конденз са много по-малко вероятни, отколкото при алуминиевата дограма. Не на последно място ще споменем, че този профил може да се рециклира. Използва се предимно за прозорци и тераси на жилищни сгради, блокове и къщи.

  AL дограма е по-здрава, има по-дълъг експлоатационен живот, не променя външния си вид през годините и е неподатлива на големи температурни амплитуди. Препоръчва се за изработка на вътрешни интериорни врати, окачени и структурни фасади и различни видове конструкции. Съществуват и алуминиеви профили от ново поколение, с така наречения прекъснат термомост. При тях вътрешната и външната част на профила са разделени с цел прекъсване на топлинния поток и осигуряване на по-добра топлоизолация. Тези профили обаче са скъпа инвестиция и се използват предимно за витрини на магазини, в административни сгради и др.

 • Как да поддържаме дограмата?

  Поддръжката на дограмата е лесна и не изисква никакви специфични усилия. Просто спазвайте някои основни правила:

  • Премахнете предпазните лепенки на дограмата веднага след завършване на довършителните дейности, след извършване на монтажа. В противен случай защитното фолио прегаря от слънцето, премахването му става трудно, а и може да се получи разлика в цвета на профила.
  • Не третирайте PVC профилите с абразивни препарати или разтворители, които биха увредили горния защитен слой на профила. За почистване използвайте мека кърпа и хладка вода, а при силни замърсявания – специализирани препарати за почистване на дограма, както и препарати за стъкла.
  • Поне веднъж годишно смазвайте механизмите на обкова с масло, грес или специална смазка.
  • Не забравяйте да почиствате водоотводните канали на дограмата, за да могат да изпълняват своите функции.
  • За осигуряване на максимална шумо- и топлоизолация поне два пъти годишно проверявайте и почиствайте гумените уплътнения от външната страна на профила.
 • Какъв стъклопакет да изберем?

  От изключително значение за Вашата дограма и нейните изолационни качества е изборът на подходящ стъклопакет, тъй като той заема по-голямата част от площта на прозореца. Характеристиките и качествата на стъклопакета зависят от вида на влаганите в него стъкла, за които може да прочетете повече информация в меню Стъклопакети. Основни видове стъклопакети за дограма, използвани при остъкляване са двойни и тройни.

  Двоен стъклопакет:

  - 24 мм бяло флоатно + бяло флоатно стъкло - най-евтин и често използван стъклопакет, но с не много добри термоизолационни качества. Дебелината на стъклата могат да бъдат 4, 5 или 6 мм. Хубавото при този стъклопакет, е че има голям коефициент на светлопропускливост и осигурява максимално количество светлина в помещението. Коефициент на топлопреминаване = 2.7 W/m²K.

  - 24 мм К-стъкло + бяло флоатно стъкло - нискоемисийното К-стъкло е енергоспестяващо стъкло, с което се постига по-добра топлоизолация. То пропуска максимално количество соларна енергия и задържа голямо количество топлина в помещението. Коефициент на топлопреминаване = 1.3 W/m²K.

  - 24 мм Енерджи (4 сезона, всесезонно) стъкло + бяло флоатно стъкло – с иновативното високоенергийно стъкло се постига оптимална топлоизолация в дома Ви. Energy стъклото е подходящо за всички сезони, защото контролира проникването на слънчевите лъчи в помещението. Така си осигурявате оптимални температури през всеки сезон, без да се получава „парников” ефект. Коефициент на топлопреминаване = 1.3 W/m²K.

  - 24 мм ламинирано (триплекс) + бяло флоатно стъкло - ламинираното стъкло е многопластово стъкло представляващо само по себе си няколко пласта стъкла, съединени помежду си от високоякостен филм. При разрушаване това стъкло не се разпада на парчета и остава в рамката. То притежава висока степен на шумоизолация и има противовзломен характер.

  - 24 мм рефлексно (stopsol) + бяло флоатно стъкло - рефлексното (stopsol) стъкло е подходящо за фасади или покриви. Има повишен соларен контрол и висока устойчивост на надраскване и зацапване. Коефициент на топлопреминаване = 2.7 W/m²K.

  - 24 мм обемно оцветено + бяло флоатно стъкло - oцветените стъкла за дограма се предлагат, тонирани в синьо, зелено, кафяво и сиво стъкла, които са подходящи за изработка на стъклопакети за врати, прозорци, витрини. Коефициент на топлопреминаване = 2.7 W/m²K.

  Троен стъклопакет:

  - 32 мм бяло флоатно стъкло + бяло флоатно стъкло + К-стъкло - Коефициент на топлопреминаване = 1.3 W/m²K.

  - 32 мм бяло флоатно стъкло + бяло флоатно стъкло + 4 сезона стъкло - Коефициент на топлопреминаване = 1.3 W/m²K.

  - 48 мм К-стъкло + бяло флоатно стъкло + 4 сезона стъкло - това е стъклопакет с изключително висока степен на термоизолация. Съчетава в себе си предимствата на К-стъклото и на 4-сезонното стъкло. Коефициент на топлопреминаване = 0.8 W/m²K.

 • Как да подобрим шумо- и топлоизолационните качества на дограмата?

  Всеки профил има точно определени шумоизолационни и топлоизолационни качества. За това единственият начин, по който можем да им повлияем и да подобрим тези параметри е избора на добър стъклопакет.

  За подобряване на топлоизолацията ние препоръчваме вместо обикновено стъкло, да изберете К-стъкло или Енерджи стъкло (не случайно те се наричат и „термо стъкла“).

  За повишаване на шумоизолационните качества на дограмата Ви съветваме да заложите на стъкла с различна дебелина, тъй като звуковите вълни преминават по-трудно през тях. Затова препоръчваме двоен стъклопакет с примерна дебелина на стъклата 4 + 6 мм, или за още по-добра шумоизолация – троен стъклопакет с дебелина 4 + 5 + 6 мм.

  По-добра шумоизолация може да бъде постигната и ако едното стъкло се замени с триплекс или ако се увеличи разстоянието между стъклата.

 • Конденз между двете стъкла на стъклопакета?

  Появата на конденз между двете стъкла на стъклопакета е възможна и е признак за производствен дефект или нарушена херметизация, в следствие на механичен удар или пукнато стъкло. В такъв случай стъклопакетът трябва да се подмени. Обикновено, продължителността на живот на стъклопакетите е над 10 год, което пряко зависи от начина на производство, брой бариери, вид на адсорбента, габарита и др.Нашите партньори