Стъклопакети

Стъклопакети

Какво представлява стъклопакета?

Стъклопакетът представлява херметично затворена конструкция от две или повече стъкла, отделени помежду си с различни по размери дистанционери. В повечето случаи стъклопакетите са от 75 до 90 % от площта на прозореца и затова е от съществено значение да се избере качествен, задоволяващ всички желания за топло- и шумоизолация стъклопакет, а не само висококачествена дограма. В зависимост от броя стъкла, които изграждат стъклопакета те биват: двойни (еднокамерни) стъклопакети или тройни (двукамерни) стъклопакети.

Основни критерии за избор на стъкло:

  • Предназначение на помещението – спалня, дневна, офис, магазин, производствено помещение;
  • Изложение – изток, запад, север, юг;
  • Шумово натоварване – близост до шумна улица, детска площадка, гара и др.;
  • Наличие на засенчващи елементи – съседни сгради, нисък или висок етаж на сградата;
  • Опасност от проникване с взлом.
 

Видове стъкла:

Флоатно стъкло

Прозрачно (флоатно) стъкло – най-разпространеният вид стъкло. Характеризира се с изключителна гладкост и е без никакви оптични дефекти. Съществено преимущество на флоатното стъкло е неговата висока светлопропускливост. Намира приложение при единично остъкляване и в стъклопакети като комбинация с други видове стъкла - за соларен контрол, интериорни решения, повишени шумоизолационни свойства.

К-стъкло

К-стъкло (нискоемисийно) – представлява обикновено флоатно стъкло с нанесен метален окис от едната му страна. Нискоемисийните стъкла имат способността да пропускат голямо количество соларна енергия, която затопля помещението и не позволява топлината да излиза навън, като по този начин се намалява загубата на топлина с над 60 %. Поставянето на К-стъкло намалява знчително риска от получаване на конденз, защото коефициентът на топлоизолация се доближава до този на ПВЦ профила. Имайте предвид, че стъклопакет с К-стъкло не е подходящ за фасади, изложени на пряка слънчева светлина, тъй като през лятото се получава парников ефект! Това прави нискоемисионните стъкла изключително подходящи за помещения със северно и източно изложение.

Енерджи стъкло

Стъкло „Четири сезона“ / Energy стъкло (високоенергийно) – това стъкло „работи“ еднакво добре през всички сезони, за разлика от нискоемисионното. От едната му страна има двойно сребърно покритие и няколко метални слоя. Характерно за Енерджи стъклото е, че лятото предпазва от слънцето, като същевременно не ограничава пропускането на светлина, а през студените месеци не позволява на вътрешната топлина да излиза навън. Стъклото е особено подходящо за помещения с южно и западно изложение.

Армирано стъкло

Армирано стъкло – представлява пожароустойчиво стъкло с метална мрежа. При напукване или счупване мрежата задържа отделните парчета. Армираното стъкло е най-добрият вариант за защита от дим и горящи газове – дори повредено, то не позволява на огъня да се разпространи.

Ламинирано стъкло

Ламинирано стъкло – нарича се още „Триплекс“. Представлява две или повече стъкла, които са слепени помежду си със смола или фолио. При удар стъклото се чупи, но парченцата остават залепени за смолата, което го квалифицира като „безопасно стъкло“. Ламинираното стъкло има противовзломен характер, повишава звуковата изолация в помещението и предпазва от ултравиолетови излъчвания. Може да бъде използвано самостоятелно, както и в комбинация с други стъкла в стъклопакет.

Закалено стъкло

Закалено стъкло - представлява нормално стъкло преминало през термичен процес на закаляване, като стъклото се нагрява до 700 градуса в пещ, след което бързо се охлажда. Тази обработка на стъклото увеличава механичната якост на удар и натиск, неравномерните натоварвания, температурни колебания и др. Чупи се трудно - при силен или рязък удар се нарушава равновесието на слоевете, закаленото стъклото се разпада на малки безопасни частици, които нямат остри ръбове и не режат.

 
Орнаментно стъкло

Орнаментно (гравирано) стъкло – стъкла, които пропускат светлина, но не позволяват свободно наблюдение през тях. Използват се предимно за изработка на вътрешни интериорни врати и преградни стени.

Цветно стъкло

Цветно стъкло – представлява оцветено флоатно стъкло. Освен декоративен характер, цветните флоатни стъкла имат предназначение основно за намаляване на слънчевата топлина, UV лъчите и отблясъците вътре в сградата. Цветните стъкла намират приложение, както в строителството, така и в интериора – производство на стъклопакети, мебели (плотове, маси, рафтове), за преградни стени, парапети и др.Нашите партньори